שימור פוריות

עם עליה משמעותית בתוחלת החיים, גיל הנישואים ותכנון המשפחה שימור פוריות חברתי (שאינו מסיבות רפואיות) הינו תהליך שהופך למאד רלוונטי ליותר ויותר רווקים/ות וזוגות נשואים.

שימור פוריות בנשים

כל אחת נולדת עם כמות נכבדה של כ1-2 מיליון ביציות בשחלות מספר לכאורה נשמע מספיק ויותר לבניית משפחה לתפארת. צריך לקחת בחשבון שהקצב שבו המאגר הזה הולך ומתרוקן שונה מאישה לאישה ולכן ייתכן וכאשר האישה מחליטה להיכנס להריון כמות ואיכות הביציות אינה טובה מספיק להריון ספונטני ובשלב הזה מתחילים בירור לקראת טיפולי פוריות. במצבים של גיל פריון מתקדם (מעל 40) לפעמים גם זה מאוחר מדי ולכן מטופלות רבות מגיעות למצב בו אפסו סיכוייהן להביא צאצאים מהביציות שלהן ואין ברירה אלא להתחיל בתהליך של תרומת ביצית.

במחקר שפורסם לאחרונה בעיתון הרפואי היוקרתי PLOS ONE בו נעשתה בדיקת דם בשם אנטי-מולריאן הורמון (AMH) שנותן ערך שמרמז על כמות הביציות בשחלה. מתוך כ1000 סטודנטיות מתחת לגיל 30, נמצא ערך נמוך מאד המרמז על אי ספיקה שחלתית מתקרבת (מנופאוזה) בכ5% מהנבדקות. אותה קבוצה כמובן הופנתה לטיפולי שימור פוריות.

כך גם במציאות היומיומית של רופאי הפריון בישראל מבין הנשים שמגיעות לייעוץ לקראת תהליך של שימור פוריות חברתי מתגלה בכ10-20% רזרבה ירודה והן מופנות לתהליך של שימור פוריות רפואי (כלול בסל הבריאות).

שימור פוריות מתאים לא רק לנשים שאינן בזוגיות אלא גם לזוגות שמתכננים לדחות את מועד הקמת המשפחה ולהתמקד בקריירה או שכבר יש להם ילדים והיו רוצים לשמור על אפשרות להריונות נוספים בעתיד. ככל ששומרים ביציות בגיל צעיר יותר כך סיכויי ההצלחה להריון ולידה בעתיד גבוהים יותר. חשוב להדגיש כי שימוש בזרע של בן זוג הופך את החזקה לעוברים לשני בני הזוג ובמקרה של סירוב מצדו בעתיד,  לא ניתן יהיה להשתמש בעוברים.

הליך שימור פוריות אורך בדרך כלל בין 7-10 ימים, במהלכם השגרה היומיומית נמשכת כסדרה ואז ביום המתאים מתבצעת שאיבת הביציות על ידי מחט עדינה המולבשת על גבי מתמר אולטראסאונד (זהה לזה בבדיקת רופא נשים). את הפעולה שלוקחת כ5-10דק מבצעים בדרך כלל תחת הרדמה כללית. הביציות/עוברים מאוחסנים בחנקן נוזלי במעבדה עד שתחליטי להשתמש בהן. לאחר השאיבה צפוי דימום נרתיקי קל וכאבי בטן בדרגה קלה לרוב לכן ביום השאיבה מומלץ לקחת חופש מהעבודה.

שימור פוריות מסיבות חברתיות אינו בסל הבריאות ומתבצע לרוב על חשבון המטופלת עם השתתפות חלקית מצד קופות החולים בעלות התרופות. במידה ומתגלת בעיה רפואית במהלך הבירור שימור פוריות רפואי הינו בסל הבריאות ללא השתתפות עצמית.

לפי בחוק בישראל ישנה הגבלה של גיל הטיפול (30-41) ואת הכמות הביציות לעד 20 ביציות או 4 שאיבות – מה שמגיע קודם.

אצל גברים, הקפאת מנות זרע הוא תהליך הרבה יותר פשוט וזול, ניתן להגיע מספר פעמים למעבדת הזרע עם דגימה לאחר 3 ימי התנזרות.

עד גיל 35, הקפאתן של 20 ביציות מבטיח ילד אחד בוודאות של כ90% (בגיל 37 נדרשת הקפאתן של 35 ביציות) ככל שגיל האישה עולה כמות הביציות הנדרשת להבטחת הריון ולידה עולה גם כן.

להערכתי בעולם המודרני שלנו שמתפתח בקצב מסחרר כדאי לעצור לרגע ולהגיע לייעוץ בנושא שימור פוריות גם אם לא מתכננים לעשות זאת במיידי אלא כדי לקבל ייעוץ אישי שיעזור בתכנון העתיד המשפחתי שלכם.